Valvojan lausunto

Rajarastit 2021 on nimensä mukainen. Maaston kaivannot ja taisteluhaudat kertovat sekä alueen historiasta että monelle varmasti eksoottisestakin rajan välittömästä läheisyydestä. Mikä kuitenkin olennaisinta, tarjottimella on todella täysipainoinen kaksipäiväinen suunnistuskilpailu korona-ajan järjestelyillä.

Suunnistuskilpailun ydinasiat eli maasto, kartta ja radat ovat kaikki erinomaista eteläkarjalaista. Maasto on erittäin monipuolinen – välillä häivähdys keskieurooppalaista rinnettä, välillä kuuluisaa  joutsenolaista kalliomaastoa, välillä nopeaa loikkakangasta ja helmenä WOC-tason rinnealue, jonne ulottuvilla radoilla suunnistustaito viimeistään punnitaan. Markku Pietikäisen kartoitus hipoo täydellistä. Karttaa kisan jälkeen soimaava kaivannee peiliä palautteensa kohteeksi. Radat laittavat kovennetusti koetukselle suunnistuksen eri osa-alueita - tarkkaa kartanlukua, fysiikkaa, rytmitystä.

Maasto on rajoittanut ratamestaria sunnuntain lähdöissä pitkälle matkalle ominaisten pitkien reitinvalintavälien tarjoilussa. Suunnistustehtäviä riittää silti koko viikonlopulle. Ohjeaikahaarukan alalaitaan ampuvia voi onnitella oivasta kevätkunnosta niin fysiikan kuin taidonkin alueella.

Järjestäjät ovat tehneet runsaasti työtä onnistuneen kilpailun läpiviemiseksi. Kilpailuohjeessa esitetyt terveysturvallisuusohjeet ja erilliset varoitukset on syytä lukea ja huomioida sekä tarpeellisin osin opastaa erityisesti kilpailun nuorimmille suunnistajille. Vanhojen, jo kovin maastoutuneiden teltanpohjien merkitseminen rastimääritteisiin irtomaarinteinä on onnistunut ratkaisu

Ellet ole jo avannut tämän vuoden kilpailukautta, on vappu rajaseudulla mainio tilaisuus toteuttaa entisen Joutsenon kunnan entistä iskulausetta ”Tee Se Joutsenossa”.

Hyvää vappua ja menestystä kilpailuun!

Jussi Eskelinen

Raja-Karjalan Suunnistajat